Thursday, December 9, 2010

10 disember


The planning of Almighty is better for you than your own planning, and he could deprive you from what you ask to test your patience.so let him see from you a determined patience and you will soon see from him what will give you joy.and when you have cleaned the paths of answering (of suplication) from the stain of sin and were patient about what he has chosen for you.and everything that happens to you is better for you whether you were given or deprived of what you have requested.
-imam ibn al jawzee



result keluar 10disember katanya.tapi,9disember dah bole cek gune sms.sama je mcm uitm.mmg memo yang dikeluarkan pihak universiti tak boleh dipercayai eh?time matrikulasi pun same je.eh,gaya mcm emok pulak!tak pun tak pun..

seperti yang disangka,result aku teruk.jangan lah tanya sbb aku tanak korang berdosee kutuk aku dalam hati.haha.

okay kembali sirius!

result aku memang setimpal dengan usaha aku.aku rasa roomate dengan coursemate2 aku mesti boleh agak aku dapat berapa sebab dorang je tahu usaha aku banyak mana.kalau lepas kelas terus on fb,buku2 cantik je mcm tak pernah bersentuh,pantang ada masa senggang nak tidur,jumpa lecturer stakat dalam lecture,solat terabai,surau tanak jenguk,bace quran sminggu sekali,mathurat sebulan sekali,qiyamulail setahun sekali,ape kes nak mengharap pointer above 3.5?4flat apatah lagi kan!

dalam doa aku,aku mintak Allah bagi result yang terbaik buat aku.jadi aku tahu,ini lah ketetapan Dia yang terbaaaaaik dan terbaguuuus buat aku!jangan banyak mengomel.jangan banyak mengeluh.jangan sedih.jangan kecewa.tetapi redha lah dengan apa yang kita peroleh.jangan disangka result yang seciput mcm jemput2 yang mak buat kat rumah tuh hanya mendatangkan keburukan dan kemudaratan sepanjang hayat kita.malah,mungkin result itulah yang membawa kita ke puncak kejayaan suatu hari nanti dan yang paling penting,ke jalan yang diredhai Allah.Allah tahu mana yang baik untuk hambanya.siapalah kita nak kata 4flat itu SAHAJA yg terbaik,siapa yg tak dapat 4flat wajib terjun bangunan dari tingkat 21 sbb hidup kamu dah tak bermakna!yakinlah wahai hati dan jangan lah kamu ragu2 walau sekulimit kecil pun!

pegangan ini lah yang membuatkan aku tenang,tersenyum dan redha :) elelelele!

maka,bertitik tolak kan result seciput ini lah,aku rasa mahu deactivate fb atau buang laptop yang lebih effisiennye T_T

tapi,fb skrang dah jadi tempat sumber informasi terpantas dan termudah!mentor aku nak inform pasal perjumpaan dgn mentee pon publish kat fb je.aku tahu jadual exam dolu kene rombak pun dari fb.abg aku luahkan prasaan kasih sayang dia pada aku pun kat fb.seee,bagaimana sekarang fb sudah menguasai seantero dunia! =,=

baiklah,aku mahu janji pada diri sendiri,aku nak kurangkan membuang masa scara amnya.aku nak tamakkan ilmu,gelojoh nak sumbat ilmu dalam kepala banyak2,fokus tiap patah perkataan dari mulut lecturer,rajin bukak buku sampai buku hancur,nak jadi muka yang rajin pegi rumah Allah,qiyamullail sekerap mungkin yang terdaya.gaya mcm azam tahun baru lah pulak kan.ah tak kesah la apa pun namanya!

demi agama Allah,negara tempat tumpah darah,bangsa bermaruah,keluarga tersayang dan terbaik pernah aku ada,duit jpa yang diamanahkan dan seluruh warganegara malaysia yang ketandusan remaja berintelektual yang mengamalkan ilmu Allah!aku akan berusaha bersungguh2!

kamu,kamu dan kamu yang baca entry aku nih,sila jangan perkecilkan semangat juang aku yang tinggi nih!silalah susuli ia dengan doa dan kata2 semangat!

jadi,sebelum kelas mula,aku nak pergi berhijrah bberapa hari ke kuala kangsar.nak mandi sungai,menganyam tudung saji,mengajar budak2 mengaji. :D menenangkan fikiran bersama sahabat baik dunia akhirat sejak form one,syakirah khalib :D isnin aku balekla ukm.kerja,aku dah bereskan sikit2.moga Allah permudahkan segala urusan :)

satu benda je tak urus lagi.tak telepon mak ngan abah lagi bgtahu result dan nak pegi becuti T_T



nota kecil:aku pun musykil dengan mood entry nih sebenarnya.

1 comment:

Atiq Azhar said...

tetibe aku pun rasa semangat bila bace entry nih!hahaha
mabruk oreoo!
*at least da thu result dr ak nih. cuakkkkk