Wednesday, December 22, 2010

pengurusan emosi


setiap rabu jadual kelas aku sangat padat.pagi pukul 8 sampai pukul 10 kelas mikrokomputer dan teknologi maklumat sambung pulak kelas kimia fizik sampai pukul 11.then kami akan berpusu2 pula ke kelas mikrobiologi.pukul 12 hingga pukul satu rehat kejap ambil angin regang2 urat yang berselirat minum makan roti,lepastu beramai2 pulak menuju ke kelas kepelbagaian haiwan dan tumbuhan sampai pukul dua.lepas tamat kelas ni,kami akan berlari pecut menuju ke surau,solat zohor dan pergi ke kelas pengurusan emosi.kelas pengurusan emosi nih mula pukul dua,tapi atas sebab kita ini hamba Allah tuhan yang satu,jadi solat perlu diutamakan.yela,kelas pengurusan emosi ini tamat jam 5.apekejadahnya nak solat zhor pukul lima kan!lepastu,berlari pecut lagi sekali ke surau untuk menunaikan solat asar.then,pecut lagi untuk ke kelas tamadun islam dan tamadun asia (titas) sampai pukul 8mlm.

seeeee?bukan calang2 orang yang boleh tahan dengan jadual sebegini.alhamdulillah,aku sanggup untuk menyahut cabaran jadual killer nih :DD

perasan tak,nama2 subjek aku tu semua guna bahasa melayu.biasala,ukm kan mmg semangat nak memartabatkan bahasa melayu.padahal kepelbagaian haiwan dan tumbuhan tuh,dalam english nya 'biodiversity' jee.punya la ringkas.cehh.

okay tipuu je.tak tak.ak bukan tipu pasal jadual tuh.jadual killer itu adalah kenyataannya untuk aku tempuhi sepanjang semester ni.cuma,hari rabu untuk minggu pertama nih,banyak kelas habes awal jadi takde la kes pecut2 berlaku.

aku seronok dan sangat bersemangat attend setiap kelas minggu nih.bersykur dapat lecturer yang sangat baik,kelakar,suka becerita sampai lupa nak mengajar,tak wajibkan tutorial,bg homework banyak2 jd ak takde la terleka dan alpa :P suka suka suka lalala. *riang hati gila la tu.*

dalam kelas pengurusan emosi yang paling aku suka.lecturer non stop bercerita!faham tak,isi yang dikatakan oleh orang yang berilmu takkan sama dengan isi orang yang tidak berilmu.dia bukan cakap2 kosong,tapi,setiap apa yang dia cakap tuh membuatkan otak si pendengar berjalan dan berfikir.

pernah terfikir tak,kalau seorang pelajar universiti tu gagal dalam exam,bukan lah bermakna dia bodoh.kalau bodoh,dia takkan boleh masuk universiti,betul tak?kalau otak seorang yang matang dan berilmu,dia akan cakap pelajar yang gagal tadi,rasa tanggungjawab dalam dirinya adalah kurang!dia akan lulus kalau dia belajar.kalau dia ada rasa bertnggungjwab thadap diri sndiri,mak ayah,agama dan ummah maka dia akan belajar bersungguh2 dan iallah takkan gagal :)

aku rasa sebak,sbb aku tak brtnggungjawab orang nya :'(

berilah aku peluang sem ni untuk tunjukkan aku seorg yg bertanggungjawab dan sayang kepada diri sndiri.malu bila non muslim semua pakat dekan :((

kenapa ak blogging nh?ish.nak stdy la nh tata!


nota kaki:esok sebuk nak uruskan pendaftaran subjek,hal2 jpa dan bayat hutang.tekejut cek2 kat smpweb,hutang beribu2.tapi takpe,esok jpa masuk lagi 5000!kekekekeke :PP

1 comment:

Afifah Khamis said...

gud luck 4 da new sem!